Η γνήσια φιλοξενία, η αγάπη για τον ξένο που έρχεται στον τόπο σου και η αναγνώριση της τιμής που σου γίνεται καθώς περνά το κατώφλι σου. Η ευθύνη να του παρέχεις τις ιδανικές συνθήκες για την απόλυτη διαμονή και η χαρά να το πετυχαίνεις.
Γεια, είμαι η Ειρήνη. Γεννήθηκα και μένω στην όμορφη πόλη των Χανίων. Απολαμβάνω ένα καλό βιβλίο στην παραλία μια ηλιόλουστη μέρα, να πίνω το ποτό μου σε ένα από τα φιλόξενα καφέ στα Χανιά μαζί με φίλους και καλή μουσική, να ταξιδεύω, να συναντώ νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου μαζί τους.
Μαζί με την οικογένειά μου, δημιουργήσαμε ένα ζεστό, όμορφο μέρος ανακαινίζοντας αυτό το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο για να φτιάξουμε ένα ζεστό, φιλόξενο εξοχικό σπίτι για εσάς.
Καλώς ήλθατε!
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή της Χαλέπας, πέρα από αγροτική, αποτελούσε θερινό θέρετρο εύπορων Χανιωτών. Όλα άρχισαν να αλλάζουν τον Οκτώβριο του 1878 όταν στις 15 του μήνα, στο σπίτι του γέρο-Κωστή Μητσοτάκη υπογράφτηκε η περίφημη «Σύμβαση της Χαλέπας». Ουσιαστικά επρόκειτο για μια συμφωνία μεταξύ της Οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών η οποία τερμάτιζε τις εχθροπραξίες μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί. Ταυτόχρονα παραχωρούνταν σχετική αυτονομία και προνομία στους χριστιανούς, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άνθηση μιας νέας αστικής τάξης στην περιοχή και την μεταμόρφωση τούτης της παραθεριστικής συνοικίας, σε πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
Τα επόμενα χρόνια ξεκινούν να επιστρέφουν οι απόδημοι Κρήτες, άνθρωποι του πνεύματος, έμποροι και πολιτικοί, πλούσιοι και σοφότεροι από τις εμπειρίες και την επαφή με τον δυτικό πολιτισμό. Χτίζουν τα σπίτια τους, χαρακτηριστικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής της εποχής, στην περιοχή αυτή, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί πρόξενοι και άλλοι προξενικοί υπάλληλοι μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Το κάποτε αριστοκρατικό προάστιο και θέρετρο των πλούσιων Χανιωτών μετατρέπεται τώρα σε ένα κέντρο διπλωματικών ζυμώσεων και ένα μικρό παράρτημα της Ευρώπης. Αυτήν την εποχή λοιπόν η οικογένεια Πιαγκαλάκη επιστρέφει στην Κρήτη για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλέπα όπου και δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου λαδιού και σαπουνιού.
Η αρχική ιδέα της δημιουργίας του Camara διατυπώθηκε στις αρχές του 2016. Το σκεπτικό ήταν η κατασκευή μιας μικρής μονάδας επτά δωματίων διαφορετικών μεταξύ τους αλλά με κοινό χαρακτηριστικό το αρμονικό πάντρεμα μιας μοντέρνας μίνιμαλ γραμμής με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του υπάρχοντος κτιρίου. Οι όποιες παρεμβάσεις ήταν πολύ προσεκτικές ώστε να δώσουν ένα αποτέλεσμα καλαίσθητο και εργονομικό.
Ο καταπράσινος κήπος και τα παρτέρια με τις τριανταφυλλιές και τα μυρωδικά στην πρόσοψη, όπως και το περβόλι με τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές στην πίσω πλευρά του κτιρίου συμπληρώνουν την εικόνα με κάθε λογής αρώματα και το απαραίτητο πράσινο.
Κατά την κατασκευή της κατοικίας Εμμανουήλ Πιαγκαλάκη τη δεκαετία του 1880 δεν έγινε καμία οικονομία. Τα πιο ποιοτικά υλικά της εποχής επιλέχθηκαν και δουλεύτηκαν από τους καλύτερους τεχνίτες. Ξυλεία τύπου Κιζιλτσάμ (Κόκκινο ή Καλαβρέζικο πεύκο) χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ώστε το αποτέλεσμα να κρατήσει μια ζωή.
Χαρακτηριστική είναι η εσωτερική γυριστή ξύλινη σκάλα που διατηρείται άψογα μέχρι σήμερα, ενώ η βαριά δίφυλλη πόρτα της κεντρικής εισόδου με το μαντεμένιο ρόπτρο που κοσμεί το κτίριο μετρά κοντά 140 χρονιά. Ταμπλαδωτές μεσόπορτες σώθηκαν από τη διάβρωση και κοσμούν σήμερα κάποιες από τις κρεβατοκάμαρες του Camara σαν κεφαλάρια. Τέλος η πανέμορφη αυλόπορτα με τα σημάδια του χρόνου εμφανή πάνω στη πέτρα, αναπαλαιώθηκε και αναδείχτηκε με σεβασμό.